1 decembrie este a 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți.
Evenimente
1640: Portugalia își câștigă independența față de Spania iar João IV devine rege.
1800: Orașul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.
1835: Hans Christian Andersen publică prima sa carte de povești.
1864: Decret privind înființarea „Casei de Depuneri și Consemnațiuni”.
1878: A fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.
1906: La Paris a fost inaugurată prima clădire destinată cinematografului, „Cinema Omnia Pathe”.
1916: Primul Război Mondial: La București s–a instalat administrația militară germană. Valoarea totală a pagubelor provocate de ocupație se ridică, în noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.
1917: Ia ființă „Agenția Telegrafică din Petrograd” (TASS, azi ITAR–TASS ).
1918: Transilvania se unește cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei și Țării Românești.
1918:Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croația, Dalmația, Voivodina și Bosnia și Herțegovina se unesc în "regatul sârbilor, croaților și slovenilor".
1919: Este investit primul guvern de coaliție din istoria interbelică a României, condus de Alexandru Vaida-Voievod
1919:Inaugurarea Teatrului Național Românesc din Cluj, cu spectacolul "Se face ziua" și "Poemul Unirii" de Zaharia Bârsan, primul director al teatrului.
1920: Consiliul orășenesc al orașului Brașov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, ca semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
1925: Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elveția) între Franța, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia și Germania, ce prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.
1936: Este inaugurat Arcul de Triumf, în prezența regelui Carol al II–lea și a reginei Maria.
1947: Legația română de la Praga devine ambasadă.
1948: Prin Decretul nr. 358 se dispunea “revenirea comunităților locale (parohii) ale cultului greco–catolic la cultul ortodox român” și încetarea funcționării organizațiilor centrale și statuare ale cultului greco–catolic – desființarea cultului.
1959: Este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare în Antartica. Tratatul este semnat de 12 națiuni, printre care și SUA.
1963: Ridicarea legațiilor româna și britanică de la Londra și de la București la rangul de ambasade.
1990: La Alba Iulia a avut loc ședința solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dată Ziua Națională a României
1990:S-a încheiat operațiunea de săpare a tunelului între Marea Britanie și Europa, unind astfel pentru prima dată continentul european de insulele britanice.
1995: A emis pentru prima dată, prima dintr-o serie de televiziuni „Media Pro”, Pro TV.
2005: Marea Britanie: Casa de licitații Sotheby's scoate la licitație un manuscris unic scris de marele compozitor Ludwig van Beethoven și care a fost pierdut pentru mai mult de un secol. Prețul de deschidere al vânzării a fost estimat la peste 1 milion de lire sterline.
2007: Se lansează în limba română volumul 7 din seria Harry Potter: Harry Potter și Talismanele Morții.
2009: Intră în vigoare Tratatul de la Lisabona
(vedeti mai multe in catea povestiri istorice ,dumitru almas)
2010: În Slatina se redeschide cinematograful Alutus.
miercuri, 1 decembrie 2010
duminică, 2 mai 2010
Bucecea-Cupa "1 Mai"
Sâmbătă la Bucecea s-a desfăşurat la Bucecea competiţia Cupa "1 Mai" la care au participat Grupul Şcolar Bucecea, Grupul Şcolar Dumbrăveni şi Şcoala cu clasele I-VIII, "Elena Rareş". Acest festival sportiv s-a dovedit a fi o adevărată pledoarie pentru practicarea sportului în timpul liber şi promovarea spiritului de fair-play. Şcoala "Elena Rareş" a participat cu echipa de fotbal primar, echipa de fotbal gimnaziu , echipa de handbal fete gimnaziu şi în urma evoluţiilor deosebite a câştigat trofeul Cupa 1 Mai-2010. Rezultate obţinute:
- fotbal primar - locul I
- fotbal gimnaziu - locul I
- handbal fete gimnaziu - locul II.
Felicităm componenţii tuturor echipelor participante!
- fotbal primar - locul I
- fotbal gimnaziu - locul I
- handbal fete gimnaziu - locul II.
Felicităm componenţii tuturor echipelor participante!
vineri, 26 februarie 2010
Traditia purtarii martisorului! Ce este martisorul?
S-a dus şi luna februarie...mai întoarcem o filă din calendar...
şi a venit primăvara! Asta pentru că românii sărbatoresc venirea primaverii într-un mod unic, la începutul lunii martie. După vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an şi se celebra sărbatoarea "Matronalia" la care se desfăşurau serbările lui Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii.
An de an de 1 Martie ne recăpătăm speranţa, optimismul, credinţa în mai bine şi sporul în toate. Martie este momentul în care oamenii încep să caute primul ghiocel, ca semn al venirii primăverii cu adevărat. Acum frigul începe să se împletească cu razele soarelui, întunericul cu lumina şi după o iarnă grea cu omăt mare învinge viaţa, primăvara, soarele. Acest triumf al reânvierii şi regenerării este invocat prin Marţişorul pe care-l dăruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim să le aducă fericire şi noroc.
Probabil toţi ştiu că de 1 Martie dăruim mărţisoare sau primim mici simboluri ale primăverii, marţişoarele, dar probabil puţini dintre noi cunosc povestea marţişorului ori s-au intrebat ce simbolizează şi de unde a pornit obiceiul ,,purtatul mărţişorului"...
CE ESTE MĂRŢIŞORUL?
Semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului: este un simbol al primăverii,al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă. Forma acestuia s-a schimbat în timp. La început mărţişorul era simbolizat printr-o monedă. Mai târziu aparea sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu înşirate pe o aţă. Acum mărgelele frumos colorate, ceramica şi florile le-au luat locul.
CUM A APĂRUT MĂRŢIŞORUL?
Ei bine...iată povestea mărţişorului... Odată soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotarât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Pâna şi ultima picătură de sânge se scurse în zăpada imaculată. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.
CARE SUNT ORIGINILE MĂRŢIŞORULUI?
La originile mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, după alte surse, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roşie şi alta albă ( sau alb şi negru), ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătaţii împotriva bolii şi care era purtată în general de persoanele sensibile (copii şi fetele tinere). Exista credinţa, conform căreia, această amuletă aducea noroc şi fericire.
PRIMUL MĂRŢIŞOR
Poate o să râdeţi...dar legenda mărţişorului spune că: umblând cu oile prin pădure şi torcând lâna din furcă Baba Dochia a găsit o pară, i-a făcut o "bortă" şi a legat-o cu un fir de aţă, asta se întâmpla într-o zi de 1 Martie şi de atunci s-a extins obiceiul. Însă despre mărţişor a început să se vorbească mai tarziu, primele informaţii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai`
marți, 23 februarie 2010
Dragobetele, zeul uitat al iubirii şi al bunei dispoziţii
Dragobetele este sărbătoarea românească a dragostei, celebrată pe 24 februarie. În această zi, fetele şi băieţii se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi mergeau în căutarea primelor flori de primăvară. Dragobetele este zeul tineretii în mitologia autohtonă şi nu simbolizează numai iubirea, ci şi buna dispoziţie.
Dragobetele este considerat fiul Dochiei şi deschizătorul primăverii, motiv pentru care în unele locuri era sărbătorit pe 1 martie. Asemănător ca simbolistică lui Eros sau Cupidon, Dragobetele era un bărbat chipeş şi neastâmpărat. Acest personaj mitic a fost preluat de la vechii daci şi transformat în protectorul dragostei. În tradiţia populară, se crede că îndrăgostiţii ce se întâlnesc în această zi vor avea iubirea protejată întregul an. Tradiţia spunea că şi păsările cerului se "logodesc" pe 24 februarie.
Obiceiurie de Dragobete sunt diferite în regiunile ţării. Cele mai comune tradiţii spun că fetele strâng zăpada dimineaţa, o topesc şi se spală cu această apă pe cap, pentru a-şi păstra frumuseţea de-a lungul anului. Ziua de Dragobete era, în general, sărbătorită de tineri prin adevărate petreceri, cu mâncare şi băutură, iar băieţii umblau prin satele vecine cu chiote pentru "a-şi face de Dragobete".
Nici vârstnicii nu stăteau degeba de Dragobete. Ei trebuiau să se îngrijească de păsările din gospodărie, iar femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat pentru a fi iubitoare tot anul. De Dragobete nu se sacrificau animale pentru a nu dăuna obiceiului împerecherii.
Sărbătoare ce vesteşte primăvara şi ce protejează dragostea, Dragobetele era aşteptat în trecut cu nerăbdare în mediul rural. Astăzi s-au păstrat puţine dintre tradiţiile acestei zile, iar, în oraşe, locul zeului iubirii autohton a fost luat de Sfântul Valentin, celebrat pe 14 februarie. Deşi de bucură de o mare popularitate în rândul românilor, Valentine's Day (Ziua Îndrăgostiţilor) nu are legătură cu tradiţia şi spiritualitatea românească.
duminică, 21 februarie 2010
Weekend sportiv
In zilele de 19, 20 şi 21 februarie 2010 Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar a continuat la nivel de gimnaziu cu etapele judeţene la baschet şi volei. Şcoala nr.8, "Elena Rareş" a participat cu echipele de baschet fete, baschet băieţi, volei fete şi volei băieţi obţinând următoarele rezultate:baschet fete - menţiune, baschet băieţi- locul II, volei fete- locul II, volei băieţi- locul III.
Tot în acest weekend s-a desfăşurat faza grupelor din cadrul etapei municipale a O.N.S.Ş. la fotbal primar unde echipa şcolii a ocupat locul II în grupă şi s-a calificat la faza finală alături de echipele L.P.S., Liceul Pedagogic, Şcoala nr. 6, Şcoala nr.11 şi Şcoala nr.13. Primele două echipe clasate la faza finală vor reprezenta municipiul la etapa judeţeană.
Felicităm toate echipele care au reprezentat Şcoala "Elena Rareş" în aceste competiţii şi le dorim mult succes în continuare!
Tot în acest weekend s-a desfăşurat faza grupelor din cadrul etapei municipale a O.N.S.Ş. la fotbal primar unde echipa şcolii a ocupat locul II în grupă şi s-a calificat la faza finală alături de echipele L.P.S., Liceul Pedagogic, Şcoala nr. 6, Şcoala nr.11 şi Şcoala nr.13. Primele două echipe clasate la faza finală vor reprezenta municipiul la etapa judeţeană.
Felicităm toate echipele care au reprezentat Şcoala "Elena Rareş" în aceste competiţii şi le dorim mult succes în continuare!
joi, 18 februarie 2010
Radio ER se adresează tuturor elevilor Şcolii cu clasele I-VIII, Nr.8, "Elena Rareş" şi nu mumai.Ne aşteptăm ca Radio ER să fie punctul principal de informare pentru elevi. Subiectele de interes pentru grupul ţintă, vor fi prezentate într-o manieră simplă, directă şi uşor de înţeles pentru elevii cărora se adresează (în funcţie de categoriile de vârstă). Emisiunile vor fi realizate cu implicare directă din partea elevilor, pentru elevi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)